Anne-Kirsten Brønserud © 2012 • Henvis ved brug, tak.  

 

Rundt

om

sklerose

Li

 

 

                 Ny opdateret sklerose-kost

 

 

Fedtstof 

Undgå fødevarer indeholdende transfedtsyrer såsom fast food, købe-kager, kiks, m.m.

Begræns indtagelsen af mættet fedt ved at undgå animalske fødevarer; du får mættet fedt nok via gode olier og vegetabilske fødevarer. Hvis du føler, du fungerer bedst med kød i kosten, så undgå det fedeste og vælg så god kvalitet som muligt (fritgående/økologisk).

Undgå plantemargarine og planteolier, dvs. begræns indtagelsen af omega 6 fedtsyrer til det, der findes i avocado, mandler, nødder, etc.

Indtag flest fedtstoffer af omega 3 typen, dvs. dem fra hørfrøolie eller friskkværnede hørfrø, fra fisk og fiskeolie.
Spis fede fisk (laks, sild, makrel, sardiner) to til tre gange om ugen; vælg fisk fra rene havområder eller fra økologiske dambrug. 

 

Frugt og grønt
Spis hver dag mange grøntsager og bær. Den amerikanske læge Terry Wahls rejste sig i løbet af et år fra kørestolen, da hun havde droppet sklerose-medicinen og istedet havde fulgt sit eget kostprogram. Hun har beregnet, hvad vi skal spise for at få alle næringsstoffer fra kosten alene (dvs. uden at tage kosttilskud); det kræver indtagelse af ni kopper grøntsager og frugt dagligt! Der skal spises flest grøntsager, som kan fordeles på tre måltider; dvs med tre kopper pr. måltid. De skal fordeles således:

Den ene kop skal bestå af de svovlholdige grøntsager, dvs. løg (alle slags løg, porrer, purløg, hvidløg), svampe (alle slags, f. eks. champignon og Shiitake svampe), grønne grøntsager/bladgrønt (spinat, ruccola-salat, friséesalat, vårsalat, Romaine-salat, Bok Choy, rødbedetop, majroe-top, karse, brøndkarse, persille, bladbede, rødbladet salatsennep, kørvel, storbladet havekarse, majroe, radise, ræddike) samt kålfamilien (grønkål, knudekål, savoykål, spidskål, rosenkål, rødkål, hvidkål, kinakål, blomkål, broccoli, mizunakål, palmekål).

Den anden kop skal bestå af de stærktfarvede, antioxidant-rige grøntsager og frugter. For at få mange forskellige antioxidanter skal man sørge for hver dag at få noget af alle farver: rød (f. eks. rød peberfrugt, tomat, jordbær og andre røde bær, vandmelon), blå/sort (f. eks. blå vindruer, blåbær, brombær, morbær, hyldebær, blommer, Aroniabær, rødbede, blå gulerødder) og gul/orange (f. eks. gulerod, gul squash, Hokaido-græskar, appelsin, ananas, orange peberfrugter, melon, ananas, fersken, yams/sødkartoffel).

Den tredje kop kan bestå af grøntsager efter eget valg, f. eks. aubergine, avocado, fennikel, selleri, pastinak, asparges, grønne bønner, ærter, majs.

Hvide kartofler må ikke tælles med i nogen af de tre kopper.
Husk også havets grøntsager: tang, som giver mange sporstoffer.
Forøg din indtagelse af antioxidanter ved hjælp af krydderurter og brug dagligt ingefær, gurkemeje eller andre urter, som dæmper inflammation.

 

Kulhydrater
Hold et stabilt blodsukker ved at holde dig til fødevarer med lavt glykæmisk index:
Undgå ”de hvide” kulhydrater (sukker, honning, majssirup, hvidt mel, hvide kartofler), som lynhurtigt får blodsukkeret til at stige og dermed øger produktionen af insulin.
Brug løs af ”de brune”, fiberrige kulhydrater (fuldkorn og produkter heraf samt bælgfrugter) og ”de grønne” kulhydrater (grøntsager), hvis naturlige sukkerstoffer frigives langsomt og dermed giver et stabilt blodsukker.

Protein
Dæk behovet for aminosyrer via de ”grønne proteiner” (bælgfrugter, tofu, tempeh, kerner/frø og nødder/mandler).
Hvis du vælger at spise kød nogle gange om ugen, så hold dig til magert kød fra dyr, som har levet et naturligt liv i det fri - helst fra økologisk landbrug.
Spis højst et æg to gange om ugen; tag kosttilskud med lecithin hvis du helt undgår æg. 

Mælkeprodukter
Undgå alle mælkeprodukter. (Se begrundelse i min bog).

Fødevare-intolerance
Udelad fødemidler, som du er allergisk eller intolerant overfor. Overvej en test for individuelle intolerancer eller gå i gang med rotationsdiæt og kostdagbog.

Kosttilskud
Tag kvalitets-kosttilskud og overvej at få testet din status mht. vitaminer, mineraler og sporstoffer - som minimum dit D-vitamin niveau. Tag B12 vitamin tilskud, hvis du ikke spiser kød.

Minimér kemikaliebelastningen
Spis økologiske eller biodynamiske fødevarer og brug kemikaliefri produkter til personlig pleje, rengøring, etc. Undgå tobaksrøg.

 

I "Rundt om sklerose" finder du omtale af forskning i ernæring og sklerose og en grundig gennemgang af, hvad der er optimal kost ved sklerose. Desuden er der blandt andet: 

·         en liste over kogebøger, hvor du kan finde inspiration til lækker sklerosemad

·         et skema over hvilke sunde fødevarer, du kan erstatte de usunde med, så du ikke lider afsavn men lærer at anvende bedre alternativer

·         idéer til at få spist mange grøntsager hver dag

·         et afsnit om at ændre kostvaner

·         et afsnit om at skabe et velfungerende fordøjelsessystem, så du kan være sikker på, at du også optager næringsstofferne fra den mad, du spiser

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rundt om sklerose

Ernæring, alternative behandlinger og sund håndtering af udfordringerne

 

af Anne-Kirsten Brønserud

udgivet 2012 på Books on Demand, GmbH.